Mediekompaniets Varumärkesrapport 2017 har anlänt!

Nu är det bråda dagar för vårt analysgäng!
I dagarna har vi lanserat årets Varumärkesrapport och ställde några frågor till Heléne Werner, Chefsanalytiker här på Mediekompaniet.

Vi har precis internlanserat året Varumärkesrapport, fick ni applåder och hurrarop?
Det är ju sjunde året i rad som vi gör Varumärkesrapporten, så visst är den både efterfrågad och efterlängtad, både internt men även externt. Vi har redan en massa möten bokade i både Stockholm och Göteborg, där vi ska träffa kunder och mediebyråer.

Vad skulle du säga är insikterna från årets undersökning?
Vi har mätt 12 branscher i år och ca 140 varumärken och det som är tydligt är att det finns ett antal varumärken som år efter år behåller sin starka position som ”favorit-varumärke”, som t.ex. Volvo, Telia och Stadium och några ökar t.om. från reda höga nivåer. Sedan är det ganska stor skillnad i vilken bild man har av branscherna. Branscher med större målgrupper som t.ex. kläder har fler en bild av samtidigt som spelbranschen, som alla inte är intresserade av, har en lägre andel.

Det är sjunde året vi på Mediekompaniet släpper undersökningen Kan man se några stora förflyttningar över tid?
Då det är valår 2018 har vi även med branschen ”politiska partier” i år och kan jämföra resultatet från 2013 och här har det hänt en hel del. Utanför Storstad är det Centerpartiet som gjort den största förflyttningen av samtliga varumärken. 2013 var det 4% som uppgav att Centerpartiet var ”bland mina favoriter” och motsvarande siffra 2017 är 14%. Även Sverigedemokraterna har ökat sitt favoritskap i undersökningen, från 13% till 22% i MK-land och 12% till 21% i Storstad. Volvo är ett varumärke som lyckats öka sitt favoritskap från redan höga nivåer. Ca hälften uppger nu att Volvo är ett av deras favorit-varumärken. Ett annat varumärke som sticker ut i undersökningen är Zalando, som på två år har betydligt fler som uppger att de har en mycket tydlig bild av varumärket.

Viktigast av allt hur kan man ta del av Varumärkesrapporten?
Vi kommer att frukostseminarium i Stockholm i slutet av oktober tillsammans med Dagens Media där vi presenterar delar ur rapporten. Är du intresserad av att boka ett möte kontakta din ordinarie kontakt eller mejla marknad@mediekompaniet.com

Varumärkesrapporten är en varumärkesstudie som görs av undersökningsföretaget YouGov på uppdrag av Mediekompaniet för att ta reda på om varumärkesupplevelsen är olika för konsumenter som bor och lever i storstäderna mot de som lever på landsorten.