”Tre mycket värdiga vinnare”

Igår hölls första upplagan av Årets Lokala Mediehus, en gala i Dagens Medias regi.
Bland de som prisades syntes Borås Tidning, möbeljätten Mio och Östgöta Medias Anna Lindberg.

Årets Lokala Mediehus – ett nytt event som uppmärksammar de lokala annonsmarknaderna – lockade dryga hundratalet inom branschen till Nalen i Stockholm igår. Där började dagen med seminarier och paneldiskussion om hur de lokala medierna mest effektivt möter hotet från bland annat Facebook och Google.

Under kvällen delades det också ut pris i tre olika kategorier – Årets Annonsör, Årets Inspiratör och Årets Lokala Mediehus.

11
Bland de nominerade i kategorin Årets Annonsör syntes Tui, Elgiganten, Mio och SAS. Och som vinnare stod Mio med motiveringen: ”I detta första år för denna tävling var juryn snabbt överens om att de gillade sådana som vågar sticka ut. Kanske rentav går mot strömmen. Det gör vinnaren i kategorin Årets Annonsör. När andra fokuserar på att bli digitala, fokuserar de på kundupplevelsen. När andra koncentrerar resurserna till de stora städerna, ökar de närvaron i hela landet. När andra bromsar, gasar de.”

13
Priset till Årets Inspiratör gick till Anna Lindberg, CEO och Publisher på Östgöta Media AB, i tuff konkurrens med Expressens Thomas Mattsson, Komms vd Jessica Bjurström, professor Sara Rosengren och Fredrik Hallberg, konsult på Kapero.
”Hon står som garant för den demokratiska tanken att alla ska få göra sin röst hörd och att allas verklighet ska omfattas av mediernas centrala uppdrag som den tredje statsmakten. Hon representerar på ett föredömligt sätt den trovärdiga lokala rösten som källkritiskt publicerar relevanta fakta med stark genomslagskraft. Fakta som gör skillnad.” löd motiveringen.

10
Vidare ställdes Västerbottens-Kuriren, Göteborgs-Posten, Corren och Borås Tidning mot varandra i kategorin Årets Lokala Mediehus där BT:s höga ambitioner nådde längst: ”Med höga ambitioner och högt ställda mål har årets lokala mediehus lyckats väl på flera plan. Som en del i en koncern där utveckling och lönsamhet gått hand i hand har årets vinnare lyckats skapa en topplacering i poddvärlden, satt källkritik i skolan på kartan och som om det inte vore nog lanserat landets enda lokala reklamtävling – se upp Guldägget!”.

Anders Sjösten, vd på Mediekompaniet och en av jurymedlemmarna, menade att det krävdes en del för att sticka ut.
– Det fanns flera värdiga vinnare bland de nominerade i alla tre kategorier. Men jag tycker vi i juryn diskuterade och argumenterade oss fram till tre mycket värdiga vinnare. Det sker så grymt mycket i branschen nu så det krävs en del för att sticka ut, sade han efter galans slut.

Vad säger du till de lyckliga vinnarna?
– Först och främst grattis! Borås Tidning har som motiveringen säger gjort väldigt mycket bra, både ur ett journalistiskt perspektiv som kommersiellt. Sen är det extra kul att Anna Lindberg, Östgötamedia blev Årets Inspiratör. Lokal journalistik får en allt viktigare roll i dagens samhälle. Ett lika stort grattis till Mio som fick ta emot priset för Årets Annonsör.

På bilden syns Anna Lindberg, foto: Alexander Donka.