Lokalt /

Tjänsten Sveriges Lokalnyheter ger mer journalistik för pengarna

Hej Jenny Hoflund Bergvall! Ni var ett gäng aktörer som strax innan jul lanserade tjänsten Sveriges Lokalnyheter. Vad innebär det?

Mer journalistik för pengarna till folket, kort och gott. Det här är ett samarbete mellan MittMedia, Sörmlands Media, Västerbottens-Kuriren och Hall Media som kopplar ihop prenumerationer med varandra så att en läsare kan få tillgång till lokala nyheter från ett 40-tal sajter och appar.

Vi tror tjänsten kan vara intressant för personer som flyttat ifrån orten, har familj i en annan stad eller för de sportintresserade som följer lag i olika delar av landet. Sedan ska vi inte heller glömma det opinionsmaterial och den granskande journalistiken som de lokala mediehusen allt mer bidrar till. Vi tror definitivt att det finns ett värde i att ha tillgång till andra lokaltidningar än just den egna!

Summerat kan man säga att vi i dagens knivskarpa konkurrensläge om kundens tid och plånbok ständigt måste fylla på med mer nytta och nöje. Det här är ett sätt.

Vad innebär den här tjänsten för medielandskapet?

Vi har beskrivit det som ett slags ”Spotify för lokala medier” eftersom vi försöker samla allt på ett ställe och göra det enkelt för kunden. Det bästa med den lokala mediebranschen är att vi alla är vänner och kollegor snarare än konkurrenter, så i detta samarbete hjälps vi åt för att lyckas med just detta och driva gemensamma utvecklingsinsatser. Vi har bland annat skapat ett samlat inloggningsförfarande och skapat gemensamma affärsstrategier genom benchmarks och öppna diskussioner. Att hitta en digital affärsmodell som fungerar långsiktigt tror jag kommer vara branschens viktigaste överlevnadsfråga. Istället för att hålla dessa funderingar på kammaren så gjorde vi det tillsammans, eftersom vi alla har samma mål.

Hur kom ni på idén?

Det var MittMedia som kläckte idén. Deras analys visade att en majoritet av deras kunder inte bara var intresserade av de lokala nyheterna, utan även av andra sajter som styrdes av MittMedia i andra delas av landet så då bestämde man sig för att skapa en ny tjänst där kundens behov möttes genom att erbjuda tillgång till nyheter och innehåll från hela Sverige.

Tror ni att fler mediehus ansluter sig under 2018?

Absolut! Det är jag helt övertygad om. Vi för ett antal diskussioner redan nu med flera aktörer som är intresserade.

Hur gynnar detta lokala medier?

Vi är alla måna om att hitta en digital, långsiktig affärsmodell. Vi försöker hjälpa varandra att hitta en väg framåt, så vi samarbetar och driver den här utvecklingen tillsammans. Jag tycker att tjänsten gynnar lokala medier otroligt mycket, både som produkt men också som arbetssätt. Vi samlar den erfarenhet och kompetens som finns runt om på landets redaktioner och kommersiella avdelningar, vi lär av varandra och skapar en grund för ett tillgängligare medielandskap.


Jenny Hoflund Bergvall är Marknads- och Försäljningschef på Sörmlands Media. Vi på Mediekompaniet stöttar och uppmuntrar initiativ som hyllar och stärker svenska lokalmedia!