Analys /

Så semestrar svenskarna i storstad och landsort

Sommaren har anlänt och semesterveckorna är inom räckhåll för de flesta. Inför denna period av altanbyggen, uteserveringar och utflykter frågar vi oss vad våra läsare tycker om att göra på sommaren. Skiljer sig landsortens intressen och semestervanor åt från de i storstan? Vår analysavdelning har tittat närmare på saken.

62 procent av Sveriges befolkning bor utanför någon av våra tre storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Av dessa når Mediekompaniets totala erbjudande i print och digitalt 73 procent under en genomsnittlig vecka.

Landsortsborna är, till skillnad från storstadsborna, mer intresserade av att semestra i Sverige än utomlands. Hela 67 procent av landsortsborna är ganska eller mycket intresserade av detta, vilket även avspeglas i deras penningutlägg och antalet resor. Landsortsborna spenderar mindre pengar på semesterresor utomlands än vad storstadsborna gör, pengar som istället kan användas till resor och andra nöjen inom Sverige.

Det senaste året har 45 procent av landsortsborna gjort 21 eller fler resor inom Sverige på sin fritid. De vanligaste resmålen bland landsortsturisterna är Stockholm och Göteborg, följt av Skåne, Västkusten, Malmö, Dalarna och Småland. Landsortsborna har även ett större antal hotellnätter i privat regi på ett år än vad stadsborna har.

Vad gör landsortsborna på sin semester i Sverige då? Bara 20 procent har ett fritidshus att åka till, men en större andel landsortsbor bor i villa året om. 43 procent, fler än i storstad, är intresserade av att snickra, måla och bygga. 53 procent av de som bor i villa gör detta någon gång per år eller kvartal, vilket kanske sannolikt infaller med sommarledigheten. Fler i landsort planerar bygga uteplats, måla fasad eller fönster och renovera framöver.

Medan männens intresse för att snickra är något större än kvinnornas, är kvinnorna istället mer intresserade av trädgård. 52 procent av landsortens kvinnor är intresserade av trädgård och 46 procent av alla landsortsbor ägnar sig åt trädgårdsarbete 11 eller fler dagar per år, jämfört med 33 procent bland storstadsborna. Det är också fler i landsorten som i dagsläget har eller planerar att köpa en robotgräsklippare.

Intresset för andra somriga aktiviteter såsom friluftsliv, fiske och motorcyklar är större utanför storstäderna. Det är även något fler i landsorten som vandrar eller övernattar på camping. Att vandra är vanligare bland 50 plus, medan landsortsbor under 50 år i högre utsträckning fiskar och campar. Intresset för fotboll och att åka motorbåt, som generellt sett är större i storstad, är bland landsortsborna störst i åldersgruppen 16-29 år.

Det är fler i storstäderna än på landsorten som aldrig köper glass. Storstadsborna köper däremot rosévin något oftare än i landsorten, även om 43 procent av landsortsborna köper rosé åtminstone någon gång per år eller kvartal.

Vill du veta mer om hur du bäst kan nå ut till våra läsare under sommaren? Kontakta oss på marknad@mediekompaniet.com så berättar vi mer!

Källor: Kantar Sifo, Orvesto Konsument helår 2016, samt 2014:2 för ett par frågor.