Räckviddssmocka vapen när valfebern stiger!

Att det är drygt två månader kvar tills vi går till val har knappast undgått någon. Vi tog tempen på läget med hjälp av Mediekompaniets säljproffs Kalle Fredholm, Ronnie Åkerlund och Martin Häggkvist.

På vilken temperatur ligger valfebern hos er?
Martin: Den stiger. De politiska partierna bokade en hel del för några månader sen. Men med det politiska klimat som råder, där utgången är oviss, kommer de nu tillbaka och vill köra en ny sväng.

Hur och var väljer de att satsa sina kort?
Martin: Både print och digitalt.
Ronnie: Min uppfattning är att de jobbar ganska traditionellt och print efterfrågas i hög utsträckning.
Martin: Ja och när man har ett viktigt budskap blir det också ännu viktigare i vilket sammanhang och var man syns.

Ser ni någon ny trend inför årets val jämfört med tidigare år?
Ronnie: Min känsla är att förra valet gick man mer mot det digitala. Nu vill och vågar många gå tillbaka till print. Det innebär inte att partierna gör avkall på det digitala, men tyngdpunkten ligger på traditionella kanaler.
Kalle: Vi måste vara ödmjuka och förstå att det parlamentariska läget ser annorlunda ut idag, även på mediesidan. Det finns en helt annan konkurrens i det här valet än för fyra år sedan. Vi får slita hårdare för de kampanjer vi får idag.

Vad kan de ha att vinna på att välja print?
Martin: Trovärdighet.
Kalle: En annan faktor kan vara räckvidd. Det är högt tryck på räckviddsmedier som utomhus, TV, radio, så om du snabbt behöver få ut ett budskap är det inte alltid så lätt. I våra kanaler är snabbheten en nyckelfaktor. Partier som brottas med vikande opinionssiffror kan fort kommunicera i print.

Hur tror ni tiden fram till valet kommer att se ut?
Kalle: Vi hoppas att vi kommer att finnas med i medieplanerna. Vi samarbetar med Bonnier, Schibsted och Metro och är ute med nåt vi kallar veckopaketet. Det är en riktig räckviddssmocka.
Ronnie: Det är en kamp om pengarna in i det sista. Vi fortsätter komma med idéer om vad man kan göra hos oss. Jag har hört att partierna håller lite i pengarna eftersom läget är så osäkert, man vill invänta till exempel debatter i TV. Så det verkar som att de fortfarande har pengar i spargrisarna att portionera ut.
Kalle: Digitalt finns vi ju med i varenda strategi, men när det kommer till print finns vi inte hos alla. Där försöker vi göra ett bra jobb med att ge dem argumenten att välja våra kanaler. Vi vill kommunicera just hur snabba vi kan vara. Det är en klar styrka och ett vinnande koncept.

Vill du ha vinnande råd av Kalle Fredholm, försäljningschef print, Ronnie Åkerlund Strategic Account Manager och Martin Häggkvist Strategic Account Manager – kontakta marknad@mediekompaniet.com