”När tidningen startades stod den upp för många av de värden vi ser som självklara i dag”

Måndagen den 8 december 1890 kom det första numret av Eskilstuna-Kuriren ut. Idag pryds tidningen med den första ettan ihop med en variant av nyhetssajten ekuriren.se. Tanken är att visa den 125-åriga resan från första tidningen till den moderna nyhetssajten.

MKorren stämde av läget med chefredaktören Eva Burman:

Stort grattis på 125-årsdagen. Hur firar ni det här?
– Vi firar det med våra läsare i tidningen och på webben, vi livesänder med gäster som pratar tidning, journalistik och vår digitala framtid. Vi har också på olika sätt uppmärksammat detta under två veckor innan, med olika publika evenemang. Sen bjuder vi förstås alla anställda på tårta i dag.

Vad har EK betytt för Eskilstuna genom åren?
– Mycket skulle jag säga. När tidningen startades stod den upp för många av de värden vi ser som självklara i dag. Allmän rösträtt, socialt ansvar, demokrati och yttrandefrihet. Tidningen skulle stå på den lilla människans sida. Vi fortsätter att stå upp för de värderingarna, även i dag. 
J. A Selander, chefredaktör under andra världskriget har nog också betytt mycket för vår stolthet. Han stod upp mot nazismen, som en av få tidningar i landet. Man kan väl säga att det finns strömningar som påminner mycket om den tiden och vi tänker inte göra Selander besviken.

Det är en lång resa från 1890, hur tror du att er framtida resa kommer att se ut?
– Jag tror att journalistiken står sig stark i en socialt mediebrus och när informatörerna svämmar över myndigheterna. Det behövs en röst som skiljer sig från mängden, som är opartisk och som vågar granska makten, var den än finns. Däremot är print på väg bort, med det är trots allt bara en distributionsform. Innehållet är densamma. Men med betydligt bättre förutsättningar. Digitalt når vi fler!

Följ dagens livesändningar från redaktionen här.

Ekuriren_ettor Ekuriren ettor 2Några av Eskilstuna-Kurirens ettor genom åren.