Elvhammar och MK trendspanar

Vad innebär kommersialiseringen av de sociala medierna? Och vilken är årets snackis?
Efter sin rosade föreIäsning på Norrbotten Media Week, gästade Carin Elvhammar, digital strateg på kommunikationsbyrån Vinter, Speakers Corner på Mediekompaniet i slutet av mars.

Hur mycket ägnar vi oss åt sociala medier egentligen?
– Hela 77 procent av svenska befolkningen använde sociala medier någon gång under 2015 enligt rapporten Svenskarna och Internet 2015. Vi lägger i genomsnitt 6,4 timmar i veckan på sociala medier. Det är väldigt mycket och ser man på jämförelsen mellan åldrarna är det mycket högre i de lägre åldersgrupperna.

Det händer mycket och dessutom väldigt fort i dessa medier – vad ska vi hålla utkik efter 2016?
– Nativeannonsering bör man hålla ett extra öga på. Den har ökat kraftigt under 2015 men ökar fortsatt nu under 2016. Jag tror det kommer bli svårare och svårare som konsument att särskilja nyheter och native-content i framtiden. Sen har vi en hel del aktörer som kan lyckas eller gå under. Snapchat, Periscope och även mer etablerade aktörer som Twitter ändrar sig hela tiden och det kan få deras popularitet att explodera med fler användare som följd eller spricka och då kommer de tappa marknadsandelar – snabbt.

Vilken är den största snackisen den senaste tiden?
– Just nu pratas det väldigt mycket om Snapchat. Även om appen funnits ett bra tag är det som att den fått ett rejält uppsving senaste månaden. Sen tittas det en hel del på de nya annonsformaten som Facebook släppt.

Det pratas också mycket om kommersialiseringen av sociala medier – vad innebär detta?
– Det innebär att företag betalar till exempel bloggare att skriva om deras produkter. När det sedan blandas med bloggarens övriga inlägg ger det en skön mix som gynnar det betalade varumärket. Kommersialiseringen av sociala medier är något positivt, enligt mig, för företagen. Det ger dem en större koll på vad som publiceras, och när. För en konsument blir det däremot svårt att skilja kommersiellt innehåll från icke-kommersiellt och det är också det som ligger till grund för en del förändringar i lagen kring marknadsföring. Det är nog få som missat skriverierna om de bloggare som gjort reklam för produkter utan att tala om att det var reklam.

Vad ser du personligen mest fram emot?
– Jag hoppade runt på kontoret och var överexalterad när Facebook släppte sin nya funktion Reactions och trodde det var årets höjdpunkt. Nu ligger nog Facebooks nya annonsformat Canvas högst på listan över funktioner jag vill testa och se hur de kan användas för mina kunder.