Årets bästa lokala mediehus utses i maj

Vem får priset som årets bästa lokala mediehus? Vem blir årets lokala journalist?
För andra året i rad ska tävlingen Årets Lokala Mediehus avgöras. Det är Dagens Media som står bakom arrangemanget även 2018, i år med Svensk Lokalmedia och Mediekompaniet som samarbetspartners.

Tävlingen kom till för att sätta ljus på de lokala mediehusen genom att prisa de aktörer som utmärkt sig genom att göra ett bra jobb. Tidigare delades priser ut i tre olika kategorier – årets mediehus, årets annonsör och årets inspiratör. Nytt för i år är att man lagt till en kategori, där årets journalist ska utses.
– Det redaktionella innehållet utgör ju basen i lokaltidningarna och vi saknade sådant fokus. Därför vill vi även dela ut pris till en enskild person eller en arbetsgrupp, som gjort ett gott journalistiskt hantverk vad gäller form och innehåll. De andra kategorierna riktar sig mer mot den kommersiella sidan, säger Madeleine Nilsson, tillförordnad chefredaktör Dagens Media.

Namnkunnig jurymix
Madeleine Nilsson är själv en av sex jurymedlemmar. Utifrån de bidrag som skickas in kommer juryn utifrån tydliga kriterier välja ut de bästa förslagen i varje kategori och sedan utse vinnarna.
– När vi utsåg juryn ville vi ha en blandning mellan publicister med redaktionellt fokus och personer med kommersiell profil. Jag tycker vi lyckade bra. Vi har vårt första möte i mitten av maj och i juni koras vinnarna, säger Madeleine Nilsson.

Att tävlingen fyller sitt syfte och är viktig för de lokala mediehusen märks tydligt, nomineringarna har redan börjat droppa in. Förra året arrangerades en gala där vinnarna utsågs under pompa och ståt. I år genomförs tävlingen under mer avskalade, men lika trevliga, former.
– Vi valde att lägga krut på ytterligare en viktig kategori. Dessutom satsar vi på gedigen bevakning i våra redaktionella kanaler och vinnarna kommer att bjudas på en fin middag i Stockholm, säger Madeleine Nilsson.
—————————

JURY ÅRETS LOKALA MEDIEHUS 2018
Staffan Slörner, vd, Sveriges mediebyråer
Madeleine Nilsson, tf chefredaktör Dagens Media
Martin Irborg, försäljningschef Mediekompaniet
Åse Holmberg, marknadschef Tele2
Axel Andén, chefredaktör Medievärlden
Camilla Björkman, affärsutvecklingschef Breakit

Bilden är från förra årets gala då Anna Lindberg, vd, publisher och ansvarig utgivare Östgöta Media AB tar emot priset som årets inspiratör.