5 frågor till MedieAmazonen och Inspiratören från Östergötland

 

Hej Anna Lindberg! 2017 var ett riktigt dunder-år för dig. Du utsågs till Årets MedieAmazon av nätverket Kvinnor som Leder Medier, Årets Inspiratör av Dagens Media och vann dessutom Almedalens klassiska DJ Battle. Wow!

Jag jobbar i Östergötland, så det känns väldigt fint att bli uppmärksammad för mitt arbete även utanför regionen. Jag tror även att det är betydelsefullt för medarbetare att känna att man jobbar i ett bolag som är i framkant, i förändring och som gör saker som folk vill uppmärksamma.

Berätta mer om DJ Battle! Vad körde ni för musik?

Det var sjukt roligt! Jag, Daniel Nordström (Mittmedia) och Mats Petterson (Gottlandsmedia) bestämde oss för att bara vara oss själva och spela rejält med hårdrock. Jag spelar i ett rockband, David är gammal hårdrockare och Mats också. Först tänkte jag, ”kan vi verkligen ha såhär mycket Rock ’n Roll, måste vi inte slänga in lite pop också?” men det visade sig att konceptet höll! Vi bjöd på mycket charm, hjärta och gjorde vår grej. Det var kul.

Vad drev dig framåt 2017?

Jag drivs av att se resultat och av att ha starka team runt mig. Att se hur vi fyller våra digitala plattformar med bra journalistik samtidigt som vi gör omtyckta tidningar, att vi levererar en mängd olika events i form av både galor, mässor och möten, att våra annonsörer är nöjda och tycker att vi levererar produkter som stärker deras affär… Sådant får mig att gå igång.

Vad har du i kikaren för 2018?

Vi ska jobba stenhårt med våra intäkter och för att göra vårt innehåll så konverteringsdrivande som möjligt.  Det är en tuff tid för mediebranschen med extrem konkurrens, så det gäller att vara fokuserade och resultatorienterade. Sedan ska man ju inte ge sig, det vore ju härligt att kamma hem något pris till vårt bolag även under 2018!

Eftersom du blev utsett till Årets Inspiratör – vad inspirerar dig?

Jag blir inspirerad av att se resultat och av människor som utmanar sig själva och som vågar göra svåra saker. Jag får energi från min familj, musiken, matlagningen och sådant som jag ängar mig åt på fritiden. När vi sjunger och spelar, grejar och hänger med våra barn och våra kompisar.

Nästa år är det valår igen. Vad tror du att det kommer betyda för de lokala mediehusen?

En av mina farhågor är att om alla medier fokuserar endast på regeringsfrågan och vem som ska regera med vem, så blir det väldigt få som faktiskt ägnar sig åt vad de olika partierna faktiskt vill lokalt. När det gäller Sverigedemokraterna så blir utmaningen att hitta ett sätt att förhålla sig till dem på ett sätt som är både trovärdigt, ansvarsutkrävande och sakligt.

Vårat arbete lokalt kommer till stor del handla om att identifiera vilka frågor som engagerar våra läsare och göra ett riktigt bra journalistiskt jobb kring det. Det är den lokala demokratin som avgör hur skolorna blir, hur äldreomsorgen blir och hur bussarna går. Man får inte glömma det.

 

Anna Lindberg är VD, publisher och ansvarig utgivare på Östgöta Media. Hon är en del av Sveriges Lokalmedia, en sammanslutning av redaktörer och ansvarig utgivare från de lokala mediehusen med syfte att stärka och säkra de lokala mediehusens framtid. Vi på Mediekompaniet stöttar och uppmuntrar initiativ som hyllar och stärker svenska lokalmedia!