Analys /

21 år av tillväxt för detaljhandeln i Sverige

Förutom några smärre svackor i samband med exempelvis finanskrisen och krackelerande It-bubblor har detaljhandeln gått spikrakt uppåt sedan 60-talet.
– Sverige är ett bra land att bedriva detaljhandel i kan vi konstatera. Mycket handlar om övergripande gynnsam politik för konsumtionen, en ökande befolkning och en totalt sett bra konjunktur, säger Rickard Johansson, regional analytiker på HUI Research.Nyligen gästades Mediekompaniet av Rickard Johansson från HUI Research. Mötet handlade om detaljhandelsåret 2017. Totalt sett har handeln ökat med 16 miljarder kronor, jämfört med föregående år. Det är främst i stora och mellanstora städer man sett en stark tillväxt. Särskilt bra går branscher relaterade till våra hem.
– Att renovera och göra om hemma är en fortsatt trend som fått ännu starkare skjuts tack vare ROT-avdraget. Möbelhandeln har gått som tåget, inte minst för branschens större aktörer, säger Rickard Johansson.

E-handeln fortsatt stark
I Sverige finns cirka 46 000 butiker, men det är 13 handlare som står för 50 procent av handeln. ICA ligger i topp med 17 procent av handeln. Kurvan för e-handel fortsätter att peka uppåt. Enligt HUI:s prognos för 2018 kommer ungefär en tiondel av handeln att ske på nätet. Fysiska leksaksbutiker har backat, men på nätet går leksakshandeln superbra. Även möbler, inredning och livsmedel är raketer inom näthandeln.

Avstånd inget hinder
Vi har inga problem med att åka långt för att shoppa. Det är i regionstädernas större utbud som pengarna hamnar. Ett tydligt exempel är Borlänge som har en central position i regionen, dit åker människor från kringliggande städer för att handla.
– Vi har vant oss vid att ta bilen till affärerna. I snitt kör vi i 20 minuter för att handla mat. Ska vi köpa elektronik eller möbler kör vi 45 minuter utan problem. I norra Sverige är man beredd att färdas ännu längre, säger Rickard Johansson.

Den absoluta majoriteten av Sveriges kommuner ökade sin handel 2016 (separat mätning). Största ökningarna syns i Solna och Umeå, mycket tack vare gallerior som Mall of Scandinavia och Avion Shopping. Det senare utsågs till årets köpcentrum 2017. Grattis!